Reakcja ksantoproteinowa

Reakcja ksantoproteinowa to reakcja, która jest wykorzystywana do wykrywania białek. Polega na działaniu na próbkę stężonym kwasem azotowym (V). Przy pozytywnym wyniku próby (o tym czym jest próba przeczytasz tutaj: Kiedy mówimy o próbie, a kiedy o reakcji?) zauważymy pojawienie się żółtego zabarwienia. Jednak aby tak się stało, struktura białka musi zawierać pierścień aromatyczny. Reakcja, która w rzeczywistości zachodzi to klasyczna reakcja nitrowania pierścienia aromatycznego.

Próba ksantoproteinowa:

Cel: wykrywanie białek zawierających w cząsteczkach pierścienie aromatyczne

Odczynniki: stężony kwas azotowy (V)

Obserwacje:
wynik pozytywny – pojawienie się żółtego zabarwienia,
wynik negatywny – brak objawów reakcji

Zostawiając komentarz pod wpisem zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych na stronie paniodchemii.pl. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *