Ostatnia aktualizacja wpisu: 20.04.2022
Lista doświadczeń obowiązuje do matury 2022.
________________________________________________________________________
Często pytacie mnie o to, które doświadczenia trzeba znać na maturze. Szczegółowa odpowiedź na to pytanie jest zawarta w podstawie programowej, a mówiąc jeszcze dokładniej, w wymaganiach egzaminacyjnych. Dziś interesuje nas jednak konkret, dlatego poniżej zebrałam te, które na pewno warto powtórzyć przed samą maturą, żeby uniknąć przykrych niespodzianek. Przygotowałam też bezpłatną checklistę do pobrania – znajdziesz ją tutaj:
Możesz też rzucić okiem na maturalne pewniaki, czyli subiektywną listę zagadnień, które często pojawiają się w arkuszach.
Najważniejsze doświadczenia na maturę 2022
Lista została przygotowana w oparciu o dokument: Aneks do Informatora o egzaminie maturalnym z chemii obowiązujący w roku szkolnym 2021/2022
- Wykrywanie tlenku węgla (IV) za pomocą wody wapiennej (zobacz też: Wykrywanie dwutlenku węgla (mętnienie wody wapiennej))
- Otrzymywanie wodorotlenków (szczególnie wodorotlenków metali z bloku d) ⭐
- Otrzymywanie kwasów tlenowych i beztlenowych – w tym (ważne!) kwasu krzemowego ⭐
- Badanie odczynu roztworów za pomocą wskaźników ⭐
- Badanie charakteru chemicznego tlenków i wodorotlenków ⭐
- Pasywacja glinu ⭐
- Porównanie mocy kwasów (zarówno nieorganicznych jak i organicznych) – temat ważny, ale nie daję tu gwiazdki, bo tu liczy się bardziej teoria, czyli kiedy jeden kwas wypiera drugi z jego soli.
- Strącanie soli trudno rozpuszczalnych (w tym korzystanie z tablic rozpuszczalności, żeby przewidzieć objawy reakcji) ⭐
- Redukcja jonów manganianowych(VII) w różnych środowiskach (zobacz też: Mangan – kolory i reakcje maturalne) ⭐
- Zachowanie dichromianu(VI) potasu w środowisku kwasowym
- Identyfikacja skał wapiennych (wapień, marmur, kreda) i gipsowych (gips, anhydryt)
- Sporządzanie i twardnienie zaprawy gipsowej
- Porównywanie aktywności chemicznej metali
- Porównanie aktywności chemicznej fluorowców
- Wykrywanie związków o charakterze nienasyconym ⭐
- Odróżnianie alkoholi mono- od polihydroksylowych ⭐
- Wykrywanie fenoli
- Próby Tollensa i Trommera ⭐
- Doświadczenia związane z reakcją estryfikacji
- Próba biuretowa (często używana do identyfikacji białek, ale nadal może się pojawić!)
Te wypadły w związku ze zmianami w wymaganiach egzaminacyjnych:
- Reakcja ksantoproteinowa
- Wysalanie i denaturacja białek pod wpływem różnych czynników
- Odróżnianie glukozy od fruktozy
- Wykrywanie skrobi