Najważniejsze doświadczenia na maturę 2022

Ostatnia aktualizacja wpisu: 20.04.2022
Lista doświadczeń obowiązuje do matury 2022.
________________________________________________________________________

Często pytacie mnie o to, które doświadczenia trzeba znać na maturze. Szczegółowa odpowiedź na to pytanie jest zawarta w podstawie programowej, a mówiąc jeszcze dokładniej, w wymaganiach egzaminacyjnych. Dziś interesuje nas jednak konkret, dlatego poniżej zebrałam te, które na pewno warto powtórzyć przed samą maturą, żeby uniknąć przykrych niespodzianek. Przygotowałam też bezpłatną checklistę do pobrania – znajdziesz ją tutaj:

Możesz też rzucić okiem na maturalne pewniaki, czyli subiektywną listę zagadnień, które często pojawiają się w arkuszach. 

Najważniejsze doświadczenia na maturę 2022

Lista została przygotowana w oparciu o dokument: Aneks do Informatora o egzaminie maturalnym z chemii obowiązujący w roku szkolnym 2021/2022

  1. Wykrywanie tlenku węgla (IV) za pomocą wody wapiennej (zobacz też: Wykrywanie dwutlenku węgla (mętnienie wody wapiennej))
  2. Otrzymywanie wodorotlenków (szczególnie wodorotlenków metali z bloku d) ⭐
  3. Otrzymywanie kwasów tlenowych i beztlenowych – w tym (ważne!) kwasu krzemowego ⭐
  4. Badanie odczynu roztworów za pomocą wskaźników ⭐ 
  5. Badanie charakteru chemicznego tlenków i wodorotlenków ⭐
  6. Pasywacja glinu ⭐
  7. Porównanie mocy kwasów (zarówno nieorganicznych jak i organicznych) – temat ważny, ale nie daję tu gwiazdki, bo tu liczy się bardziej teoria, czyli kiedy jeden kwas wypiera drugi z jego soli.
  8. Strącanie soli trudno rozpuszczalnych (w tym korzystanie z tablic rozpuszczalności, żeby przewidzieć objawy reakcji) ⭐
  9. Redukcja jonów manganianowych(VII) w różnych środowiskach (zobacz też: Mangan – kolory i reakcje maturalne) ⭐
  10. Zachowanie dichromianu(VI) potasu w środowisku kwasowym
  11. Identyfikacja skał wapiennych (wapień, marmur, kreda) i gipsowych (gips, anhydryt) 
  12. Sporządzanie i twardnienie zaprawy gipsowej 
  13. Porównywanie aktywności chemicznej metali
  14. Porównanie aktywności chemicznej fluorowców 
  15. Wykrywanie związków o charakterze nienasyconym ⭐
  16. Odróżnianie alkoholi mono- od polihydroksylowych ⭐
  17. Wykrywanie fenoli 
  18. Próby Tollensa i Trommera ⭐
  19. Doświadczenia związane z reakcją estryfikacji 
  20. Próba biuretowa (często używana do identyfikacji białek, ale nadal może się pojawić!)

Te wypadły w związku ze zmianami w wymaganiach egzaminacyjnych: 

  1. Reakcja ksantoproteinowa
  2. Wysalanie i denaturacja białek pod wpływem różnych czynników
  3. Odróżnianie glukozy od fruktozy 
  4. Wykrywanie skrobi

Zostawiając komentarz pod wpisem zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych na stronie paniodchemii.pl. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *