Doświadczenia maturalne – co trzeba wiedzieć

Często pytacie mnie o to, które doświadczenia trzeba znać na maturze. Z drugiej strony dostaję sporo pytań, które może nie są bezpośrednio związane z tematem, ale sugerują, że nie macie pojęcia które doświadczenia to prawdziwe doświadczenia maturalne, czyli takie, które są wymienione w podstawie programowej. Poniżesz zebrałam te, które na pewno warto powtórzyć przed samą maturą, żeby uniknąć przykrych niespodzianek. Dla kontrol-frików przygotowałam też specjalną checklistę, na której możesz odznaczać te punkty, które już znasz 😉. Listę w pdfie możesz pobrać tutaj:

Doświadczenia maturalne checklista

Uwaga – lista jest przygotowana w oparciu o starą podstawę, czyli obowiązującej do matury 2022! Dużo nie powinno się zmienić, ale warto o tym pamiętać.

Możesz też rzucić okiem na maturalne pewniaki, czyli subiektywną listę zagadnień, które często pojawiają się w arkuszach. 

Najważniejsze doświadczenia maturalne

  1. Wykrywanie tlenku węgla (IV) – reakcja w wodą wapienną
  2. Otrzymywanie wodorotlenków (rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych w wodzie)
  3. Otrzymywanie kwasów tlenowych i beztlenowych – w tym (ważne!) kwasu krzemowego
  4. Badanie odczynu roztworów za pomocą wskaźników
  5. Badanie charakteru chemicznego tlenków i wodorotlenków (szczególnie tlenki i wodorotlenki metali z bloku d)
  6. Pasywacja glinu (choć to nie jedyny pasywujący metal, to tylko ten przypadek jest wymieniony w podstawie programowej)
  7. Porównanie mocy kwasów (zarówno nieorganicznych jak i organicznych)
  8. Strącanie soli trudno rozpuszczalnych (w tym korzystanie z tablic rozpuszczalności, żeby przewidzieć objawy reakcji)
  9. Redukcja jonów manganianowych (VII) w różnych środowiskach
  10. Badanie trwałości jonów chromu w różnych środowiskach
  11. Identyfikacja skał wapiennych (wapień, marmur, kreda) i gipsowych (gips, anhydryt) – największa trudność to najczęściej określenie składu chemicznego tych skał 😉
  12. Sporządzanie i twardnienie zaprawy gipsowej – rzadko się pojawia, ale jest w podstawie
  13. Porównywanie aktywności chemicznej metali
  14. Porównanie aktywności chemicznej fluorowców
  15. Wykrywanie związków o charakterze nienasyconym
  16. Odróżnianie alkoholi mono- od polihydroksylowych
  17. Wykrywanie fenoli
  18. Próby Tollensa i Trommera
  19. Doświadczenia związane z reakcją estryfikacji
  20. Zmydlanie tłuszczów
  21. Próba ksantoproteinowa
  22. Wysalanie i denaturacja białek pod wpływem różnych czynników
  23. Odróżnianie glukozy od fruktozy
  24. Wykrywanie skrobi

Zostawiając komentarz pod wpisem zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych na stronie paniodchemii.pl. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *