Doświadczenia maturalne – co trzeba wiedzieć

Często pytacie mnie o to, które doświadczenia trzeba znać na maturze. Z drugiej strony dostaję sporo pytań, które może nie są bezpośrednio związane z tematem, ale sugerują, że nie macie pojęcia które doświadczenia to prawdziwe doświadczenia maturalne, czyli takie, które są wymienione w podstawie programowej. Poniżesz zebrałam te, które na pewno warto powtórzyć przed samą maturą, żeby uniknąć przykrych niespodzianek. Dla kontrol-frików przygotowałam też specjalną checklistę, na której możesz odznaczać te punkty, które już znasz 😉. Listę w pdfie możesz pobrać tutaj:

Doświadczenia maturalne checklista

Uwaga – lista jest przygotowana w oparciu o starą podstawę, czyli obowiązującej do matury 2022! Dużo nie powinno się zmienić, ale warto o tym pamiętać.

Możesz też rzucić okiem na maturalne pewniaki, czyli subiektywną listę zagadnień, które często pojawiają się w arkuszach. 

Najważniejsze doświadczenia maturalne

  1. Wykrywanie tlenku węgla (IV) – reakcja w wodą wapienną
  2. Otrzymywanie wodorotlenków (rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych w wodzie)
  3. Otrzymywanie kwasów tlenowych i beztlenowych – w tym (ważne!) kwasu krzemowego
  4. Badanie odczynu roztworów za pomocą wskaźników
  5. Badanie charakteru chemicznego tlenków i wodorotlenków (szczególnie tlenki i wodorotlenki metali z bloku d)
  6. Pasywacja glinu (choć to nie jedyny pasywujący metal, to tylko ten przypadek jest wymieniony w podstawie programowej)
  7. Porównanie mocy kwasów (zarówno nieorganicznych jak i organicznych)
  8. Strącanie soli trudno rozpuszczalnych (w tym korzystanie z tablic rozpuszczalności, żeby przewidzieć objawy reakcji)
  9. Redukcja jonów manganianowych (VII) w różnych środowiskach
  10. Badanie trwałości jonów chromu w różnych środowiskach
  11. Identyfikacja skał wapiennych (wapień, marmur, kreda) i gipsowych (gips, anhydryt) – największa trudność to najczęściej określenie składu chemicznego tych skał 😉
  12. Sporządzanie i twardnienie zaprawy gipsowej – rzadko się pojawia, ale jest w podstawie
  13. Porównywanie aktywności chemicznej metali
  14. Porównanie aktywności chemicznej fluorowców
  15. Wykrywanie związków o charakterze nienasyconym
  16. Odróżnianie alkoholi mono- od polihydroksylowych
  17. Wykrywanie fenoli
  18. Próby Tollensa i Trommera
  19. Doświadczenia związane z reakcją estryfikacji
  20. Zmydlanie tłuszczów
  21. Próba ksantoproteinowa
  22. Wysalanie i denaturacja białek pod wpływem różnych czynników
  23. Odróżnianie glukozy od fruktozy
  24. Wykrywanie skrobi
Podobał Ci się wpis? Nie bądź Janusz, daj lajka i podziel się z innymi

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *